Kulinaria

Kuchnia włoska czyli kuchnia śródziemnomorska przez dietetyków zaliczana jest do najzdrowszych na świecie!  Charakteryzuje się bogactwem składników i różnorodnym pochodzeniem. Jest ona równocześnie różnorodna i genialana w swojej prostocie. Bazuje w dużej mierze na warzywach, oliwie i rybach. 

Dla wszystkich Włochów oliwa z oliwek stanowi podstawę egzystencji. Według rodzimych wierzeń drzewa oliwne są darem Minerwy, boginii mądrości, symbolizując  odwieczny pokój pomiędzy Niebem z Ziemią. 



Kuchnia sycylijska narodziła się jako owoc spotkania różnorodnych kultur. Tak więc, Grecy wprowadzili uprawę oliwek oraz chleb, Rzymianie pasje do focacci (rodzaj podpłomyków), Bizancjum ofiarowało pikantne sery, Arabowie uprawę cytrusów i przypraw, Sabaudowie uwielbienie dla bakalii, Arogańczycy niezwykłę umiejętności cukiernicze, a Hiszpanie pomidory i kakao. Ta specyficzna mieszanka kulturowa, bogactwo natury i odmiennośc klimatyczna poszczególnych regionów wyspy przyczyniły się do powstania unikatowej, zróżnicowanej sztuki kulinarnej. 
Na kuchnię sycylisjką składają się potrawy, w których wyczuwa się echo antycznych smaków pochodzących z mórz, górskich lasów i wsi. Na wzgórzach i dolinach uprawiane są oliwki, słynne na całym świecie  sycylijskie cytryny, czerwone pomarańcze, opuncja figowa, melanzane, małe pomidorki Pachino a także orzechy ziemne, piniowe,migdały i pistacje. 
Wiele potraw nie obejdzie się bez ryb a zwłaszcza bez tuńczyka, sardynek czy anchois, które często występują w połączeniu z rozmaitymi rodzajami makaronów. Pasta con le sarde lub con le tonno jest typowym daniem dla Trapani, gdzie przywędrowało drogą morską z Tunezji.




Nasłonecznienie i silna mineralizacja ziemii sprawiają, że Sycylia jest także cenionym producentem win. Trzeba wśród nich wymienić mocne i intesywne w smkau Nero D'Avola  słodką Marsalę czy Mandrossę specjał zachodniej Sycylii.  Na początku listopada można zakupić tzw. novello czyli świeżo wyprodukowane młode wino.

                                        
Palermo słynie ze swych słodkości jak la cassata (tort pochodzenia arabskiego),  gli cannoli (rurki wypełnione serem ricotta),  czy lody granite. 
   
W Agrigiento możemy posmakować dań przyrządzonych z ogromnej ryby szpady pesce sapda i dania caponata - smażone bakłażany, kapary, oliwki, ser z sosem. 

Typowymi daniami Mesyny są pesce spada a ghiotta jak również słodkości takie jak: tort z ryżu, czekolady, wanilii i migdałów o nazwie riso nero.


Enna słynna jest z owczego sera pecorini, twarogu ricotta i sera piacintinu oraz fritatte (omlet z warzywami). Ragusa produkuje najlepsze sery  cacciocavalllo

Popularnym napojem w Noto jest mleko migdałowe latte di mandorle natomiast specjalnością Modiki są aromatyczne tabliczki czekolady.

W sycylijskich restauracjach, trattoriach i barach właściwie każdą potrawę można zamówić "w ciemno". Oprócz nowych doznań smakowych nie ryzykujemy niczego, gdyż jedzenie na Sycylii jest zawsze świeże i najwyższej jakości. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz