Kuchnia włoska czyli kuchnia śródziemnomorska przez dietetyków zaliczana jest do najzdrowszych na świecie! Charakteryzuje się bogactwem składników i różnorodnym pochodzeniem. Jest ona równocześnie różnorodna i genialana w swojej prostocie. Bazuje w dużej mierze na warzywach, oliwie i rybach.
Dla wszystkich Włochów oliwa z oliwek stanowi podstawę egzystencji. Według rodzimych wierzeń drzewa oliwne są darem Minerwy, boginii mądrości, symbolizując odwieczny pokój pomiędzy Niebem z Ziemią.
Kuchnia sycylijska narodziła się jako owoc spotkania różnorodnych kultur. Tak więc, Grecy wprowadzili uprawę oliwek oraz chleb, Rzymianie pasje do focacci (rodzaj podpłomyków), Bizancjum ofiarowało pikantne sery, Arabowie uprawę cytrusów i przypraw, Sabaudowie uwielbienie dla bakalii, Arogańczycy niezwykłę umiejętności cukiernicze, a Hiszpanie pomidory i kakao. Ta specyficzna mieszanka kulturowa, bogactwo natury i odmiennośc klimatyczna poszczególnych regionów wyspy przyczyniły się do powstania unikatowej, zróżnicowanej sztuki kulinarnej.
Na kuchnię sycylisjką składają się potrawy, w których wyczuwa się echo antycznych smaków pochodzących z mórz, górskich lasów i wsi. Na wzgórzach i dolinach uprawiane są oliwki, słynne na całym świecie sycylijskie cytryny, czerwone pomarańcze, opuncja figowa, melanzane, małe pomidorki Pachino a także orzechy ziemne, piniowe,migdały i pistacje.
Wiele potraw nie obejdzie się bez ryb a zwłaszcza bez tuńczyka, sardynek czy anchois, które często występują w połączeniu z rozmaitymi rodzajami makaronów. Pasta con le sarde lub con le tonno jest typowym daniem dla Trapani, gdzie przywędrowało drogą morską z Tunezji.
Wiele potraw nie obejdzie się bez ryb a zwłaszcza bez tuńczyka, sardynek czy anchois, które często występują w połączeniu z rozmaitymi rodzajami makaronów. Pasta con le sarde lub con le tonno jest typowym daniem dla Trapani, gdzie przywędrowało drogą morską z Tunezji.
Palermo słynie ze swych słodkości jak la cassata (tort pochodzenia arabskiego), gli cannoli (rurki wypełnione serem ricotta), czy lody granite.
W Agrigiento możemy posmakować dań przyrządzonych z ogromnej ryby szpady pesce sapda i dania caponata - smażone bakłażany, kapary, oliwki, ser z sosem.
Typowymi daniami Mesyny są pesce spada a ghiotta jak również słodkości takie jak: tort z ryżu, czekolady, wanilii i migdałów o nazwie riso nero.
Enna słynna jest z owczego sera pecorini, twarogu ricotta i sera piacintinu oraz fritatte (omlet z warzywami). Ragusa produkuje najlepsze sery cacciocavalllo.
Popularnym napojem w Noto jest mleko migdałowe latte di mandorle natomiast specjalnością Modiki są aromatyczne tabliczki czekolady.
W sycylijskich restauracjach, trattoriach i barach właściwie każdą potrawę można zamówić "w ciemno". Oprócz nowych doznań smakowych nie ryzykujemy niczego, gdyż jedzenie na Sycylii jest zawsze świeże i najwyższej jakości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz